You are here

Перспективні напрямки енергозбереження

Submitted by elena on Втр, 01/25/2011 - 07:07

Перспективні напрямки енергозбереження

В 2010 році в організаціях облводгоспу продовжилась робота по економії енергоресурсів. Найбільш ефективним заходом з економії коштів на оплату електроенергії є використання багатотарифного обліку. В управліннях облводгоспу використовувались 23 багатотарифних лічильника на об’єктах, де робота за тарифами, диференційованими за періодами часу економічно доцільна. За рахунок цього зекономлено 3556,0тис.грн., що на 26% більше порівняно з минулим роком. Найбільше зекономили Миколаївське МУВГ – 2807тис.грн., Вознесенське МУВГ – 331,7 тис.грн., Снігурівське УВГ – 214,4 тис.грн.. Найефективніше використовувались лічильники в Вознесенському МУВГ, де за рахунок оптимізації роботи насосних станцій в пільгових зонах багатотарифного обліку, економія складає 53% від обрахованої лічильниками електроенергії. Спеціалістам управлінь необхідно проаналізувати використання електроенергії на своїх об’єктах та виконати відповідні розрахунки для можливості подальшого впровадження  багатотарифного обліку.

Не слід забувати про інші заходи, які можуть суттєво зменшити споживання електроенергії. Це впровадження розмінних насосів та обточка робочих коліс для зменшення напорів та продуктивності, так як водокористувачами все більше використовується низьконапірна поливна техніка і встановлені по проекту високонапірні насосно-силові агрегати для забезпечення нових режимів роботи стають нераціональними.

Важливим фактором для зменшення марнотратних витрат електроенергії є якісне проведення ремонту насосно-силового та гідротехнічного обладнання в період підготовки до поливного сезону.

За рахунок виконання різнопланових заходів в 2010 році зекономлено 681 тис.кВт. на суму 406 тис.грн.

Зростання вартості енергоносіїв та значне погіршення екології при виробництві електроенергії традиційними методами приводить до все більшого використання альтернативних або «нетрадиційних» видів отримання енергії. Це установки, які використовують енергію вітру, води, сонця.

Найбільш прийнятною для використання на водогосподарських об’єктах є енергія вітру. Спеціалісти наших управлінь також не стоять осторонь. Наприклад в Баштанському та Березнегуватському управліннях проводиться робота по виготовленню та впровадженню вітроелектричних установок, одну з яких заплановано встановити в 2011 році. Це дасть змогу зменшити витрати на придбання трансформаторів власних потреб, а також відновити електропостачання на власні потреби на повністю відключені з різних причин об’єкти.

Перспективним є також використання постійно діючого водоскиду Таборівського водосховища для впровадження мікрогідроелектростанції, яку можна виготовити своїми силами. Це повністю забезпечить електроенергією на власні потреби та технологічні процеси на ПНС БЗС Вознесенського МУВГ.

  В управліннях облводгоспу є достатньо кваліфіковані спеціалісти для розробки та впровадження нових перспективних  заходів з енергозбереження в різних напрямках діяльності водогосподарських організацій.

                               

                                Начальник відділу енергозбереження та зв’язку

                                                  С. Андросов