You are here

Раціоналізатори – виробництву!

Submitted by elena on Пон, 02/14/2011 - 08:04

Раціоналізатори – виробництву!

      За останні десять років інженерно-технічними працівниками облводгоспу впроваджено у виробництво понад сотню (109) раціоналізаторських пропозицій з економічним ефектом майже 490 тис.грн, що дає змогу більш ефективно використовувати наявне обладнання, механізми та будівлі водогосподарського призначення.

      За цей період Вознесенським управлінням впроваджено 23 раціоналізаторських пропозиції з економічним ефектом 77 тис.грн, Баштанським управлінням відповідно 17 на суму 137 тис.грн, Миколаївським - 14 на 133 тис.грн, Снігурівським - 13 на суму 73 тис.грн та по 10 пропозицій Новобузької дільниці групового водопроводу, Снігурівської ГГМП і Березнегуватського управління водного господарства.

 

 

Найбільш ефективні та змістовні - раціоналізаторські пропозиції Миколаївського, Вознесенського, Снігурівського та Баштанського управлінь. З них:

     - відновлення та повернення в експлуатацію зворотних клапанів великих діаметрів для насосних станцій та напірних трубопроводів. Обробка з відновленням привідних валів Ø300 мм до насосів типу 36.В.12 та ряд інших пропозицій, де автором є завідуючий ремонтною майстернею Миколаївського управління Тимченко І.І.;

      - підвищення корисної дії насосно-силових агрегатів шляхом доопрацювання робочих коліс, а також надійності електрозахисту  електродвигунів при зміні напруги в системі електроживлення. Розроблені пропозиції авторами Алєксєєвим О.О. та Скрипником О.С - працівниками Вознесенського управління;

      - виготовлення клапану зриву вакууму на напірних трубопроводах ПНС-1 та ПНС-2 Явкінської зрошувальної системи. Авторами цієї раціоналізаторської пропозиції є головний інженер Берест В.П. та начальник Явкінської експлуатаційної дільниці Хижняк О.І.;

        - відновлення захисної апаратури до електродвигунів великої потужності та виведення з експлуатації енергомісткого електрообладнання. Автор Полупан С.Ф., головний енергетик Снігурівського управління.

      У 2010 році впроваджено у виробництво 11 раціоналізаторських пропозицій.

       З них - спеціалістами Миколаївського управління – три, Вознесенським, Баштанським  та Жовтневим управліннями - по дві пропозиції.

     Слід відмітити найбільш ефективні пропозиції:

      1.Відновлення робочих коліс насосів 36.В.12, які вже працюють весь сезон на двох агрегатах ГНС Південнобузької зрошувальної системи  та обробки лабіринтних кілець цих агрегатів. Авторами цих пропозицій являються  Тимченко І.І.,співавтори токар Бєлік Г.О. та наладчик-механік Кривенко О.М. Миколаївського управління.

     2. Ефективною є пропозиція по переобладнанню причіпного оприскувача ОП-2000 для обробки очерету гербіцидами в каналах, шириною по верху більше 16 метрів, яким оброблено в поточному році 27 км каналу. Автори даної пропозиції – головний механік Позняк В.Б. та інженер Мороз О.М. Баштанського управління.

 

                                                                                     Г.В.Педченко

                                                                                     провідний інженер              

                                                                                     відділу експлуатації

                                                                                     водогосподарських об’єктів