You are here

Всесвітній день води!

Submitted by elena on Пон, 03/21/2011 - 07:30

Всесвітній день води!

“Ми пізнаємо цінність води лише коли колодязь пересихає”

Benjamin Franklin

 

Рішення про проведення щорічного Всесвітнього Дня води 22 березня було прийняте на Генеральній асамблеї ООН в Ріо-де-Жанейро 2 грудня 1992 р. згідно з рекомендаціями Конференції ООН з довкілля та розвитку, що містяться у розділі 18 (Ресурси прісної води) Порядку денного на ХХІ століття. Головна мета започаткування Дня води – проведення активного інформування серед широких верств населення та привернення уваги громадськості і політиків до проблем води.

На Генеральній асамблеї ООН було прийнято рішення щодо проголошення 2005-2015 років «Міжнародним десятиліттям дій в сфері водних ресурсів». 2005-2015 – це роки зосередження уваги в глобальному масштабі на питанні: вода – для життя, активного інформування кожного щодо прогресу у досягненні Цілей розвитку тисячоліття. Серед них ціль № 10: «До 2015 р. забезпечити постійний доступ до безпечної питної води і необхідних умов санітарії вдвічі більшій кількості людей».

Проведення акцій у рамках десятиріччя має на меті консолідувати зусилля міжнародної спільноти для вирішення проблеми збереження водних ресурсів, забезпечення прісною водою населення, яке не має доступу до прісної води. Всесвітній день води у 2011 році проходить під гаслом «Вода для міст». У цей день здійснюються широкомасштабні просвітницькі заходи, присвячені раціональному використанню, охороні та відтворенню водних ресурсів.

 

 

 

У багатьох частинах світу, таких як Європа і Північна Америка, люди використовують даровану, безпечну і чисту воду, що ллється з крану, для пиття, для приготування їжі, для миття, у той же час, більше 1 мільярда людей не мають вибору і використовують потенційно небезпечні джерела води.

За даними ООН, через забруднену воду гине більше людей, ніж через війни та інші види насилля. Всесвітня організація охорони здоров’я підрахувала – щороку від недуг, пов‘язаних з неякісною водою, гине майже 2 мільйони дітей у віці до 5 років.

На даний час вода розцінюється не лише як природний ресурс, вона має виражену соціальну цінність, оскільки наявність води в достатній кількості і належної якості є однією з основних передумов як зміцнення здоров’я людини, так і сталого розвитку.

Миколаївська область, що займає площу 24,6 тис.км2 з населенням близько 1,2 млн. чоловік, розташована в південній частині України розміщена в басейнах р. Південний Буг (59,5%), р. Дніпро (23,5%) і річок Причорномор’я (17%).

За особливістю природних умов область розташована в межах двох фізико-географічних зон лісостепової (Кривоозерський і західна половина Первомайського району) і степової (решта території).

В гідрологічному відношенні область відноситься до Причорноморського артезіанського басейну і частково в північній частині до Українського кристалічного масиву.

В області налічується 120 великих, середніх та малих річок, побудовано 44 водосховища, 1108 ставка та налічується 26 природних озера.

На території області знаходиться Березанський, Бейкуський, Бузький, Дніпровсько-Бузький, Карабушський, Тилігульський та Сосицький лимани.

Площі, зайняті водними об’єктами, становлять 150,5 тис. га (6,1%) території області.

Для водного господарства області важливе значення мають ресурси поверхневих і підземних вод.

Місцеві водні ресурси області дуже обмежені, забезпечення водою здійснюється, в основному, за рахунок притоку з інших регіонів області.

По питомим показникам водних ресурсів (на одиницю площі і на одного мешканця) область займає одне із останніх місць серед областей України.

Роботу облводгоспу та підвідомчих організацій сконцентровано на виконання охорони вод і відродження водних ресурсів в області та забезпечення населення та народного господарства водою в необхідній кількості.

 

Головний спеціаліст відділу водних ресурсів

Брагін А.В.