You are here

Погодні перешкоди не завадять водогосподарникам

Submitted by elena on Птн, 09/24/2010 - 07:27

Погодні перешкоди  не завадять водогосподарникам!

         Забезпечення людей продуктами харчування, навіть у мінімально необхідних обсягах, особливо з огляду на несприятливі природокліматичні умови, є дуже складною проблемою.

         Нині зрошення, як головний фактор інтенсифікації землеробства, застосовується у 110 країнах світу. Відомо, що в багатьох регіонах України, у тому числі і  Миколаївській області, аграрний сектор майже щорічно потерпає від різних проявів стихійного лиха (засухи, надмірних опадів та повені). Наприклад, за даними гідрометцентру, в цілому по Україні в період з 1900 по 2010 роки засухи спостерігалися близько 50 разів. Це є  одним з головних факторів, що негативно впливає на урожайність сільгоспкультур.


 

           Протягом вегетаційного періоду 2010 року сільгосптоваровиробники та водогосподарські організації відчули на собі аномальні прояви погоди. Дощі, які проходили в цей період, додатково додали води в середньому 638,5 м3

 

/га– це 2 додаткових полива. Для агрокліматичної зони Степу, до якої належить наша область, середньорічна сума опадів становить від 350 мм до 450 мм, а випаровування удвічі перевищує надходження вологи. Надмірні опади травня - червня та першої декади липня місяців замінила аномальна спека в серпні.

           Дійсно, що такий контраст погодних умов не виправдав сподівань водогосподарських організацій щодо збільшення об’ємів подачі води та площ поливу сільськогосподарських культур, в порівнянні із попереднім роком.

            Разом з цим, поливний сезон поточного року проведено організовано і основні функціональні обов’язки по забезпеченню подачі води на замовлення юридичних та фізичних осіб, управліннями водного господарства виконані.

             Державні міжгосподарські зрошувальні системи підготовлено до роботи у 2010 році для забезпечення  поливів на площу 49,5 тис.га. Водогосподарські організації області уклали договори на подачу води для зрошення з 234 сільгосптоваровиробниками.

             Поливи проведено на площі 20,8 тис.га, що  на 4,7 тис.га менше показників минулого року. Відповідно, виконання гектарополивів зменшилось на 10,7 тис.га і складає 84,7 тис.га. Крім того, під урожай 2011 року проведено вологозарядкові поливи на площі 612 га.

 

    

 

        Для забезпечення подачі води до точок водовиділу у 2010 році працювало 28 державних насосних станцій. Управління водного господарства подали 11,4 млн3 води, згідно заявок, або 72% до  рівня попереднього року.

     На 3,1 тис. га зменшилися поливи фізичної площі та на 5,9 тис.га виконання гектарополивів з державних точок водовиділу. Загальна вартість наданих сільгосптоваровиробникам послуг по подачі води складає 3222,7 тис.грн. Борг водокористувачів перед  управліннями складає 974,2 тис.грн.       Від подачі води на зрошення управління водного господарства заробили      2,2 млн.грн., що майже на рівні минулого року. Ці кошти можна направити на  експлуатаційні заходи з ремонту мережі, насосно-силового обладнання, гідротехнічних споруд, обладнання точок водовиділу на закритій мережі приладами прямого обліку води тощо.

          Намірам водогосподарників, у поточному році, завадили погодні перешкоди, через що  втрачена  можливість заробити заплановані кошти від подачі води.

          Але, незважаючи на це, управління водного господарства, крім Березнегуватського УВГ, використали всі свої можливості для забезпечення безперебійної подачі води водокористувачам згідно заявок і поповнення свого власного  бюджету.

          Необхідно відмітити кращу роботу серед управлінь облводгоспу з питань платного водокористування у 2010 році в Миколаївському, Жовтневому та Снігурівському УВГ.

 

                                                                     Г. Бартусенко –  

 

                                                                     начальник відділу  водокористування

                                                                     облводгоспу