You are here

Стаття

Submitted by elena on Срд, 10/27/2010 - 22:00

Досвід використання гербіцидів на зрошувальних і дренажних каналах 

в Баштанському УВГ.

       Для каналів Явкінської зрошувальної системи очерет є найбільшою проблемою, яка постає кожного року з початком  поливного сезону. Скошені та  спалені очеретяні зарості взимку, ще до пуску першої  води знову ставали щільною стіною, заважаючи пропуску води. З трьох діб на наповнення каналів поступово перейшли до чотирьох, потім п’яти, а в останні роки  час наповнення каналів виріс до 7-10 днів. А це, в свою чергу, зумовлювало роботу каналів підвищеними рівнями, що  призвело до зниження ККД каналів за рахунок збільшення як поверхні випаровування так і  поверхні фільтрації транспірації   води очеретом.

       Збільшення термінів на  наповнення  каналів призвело до затримання  першого поливу водокористувачам.

       Спеціалісти  нашого управління вже кілька років  на самих критичних ділянках каналів застосовують хімічні  методи боротьби  з очеретами.

       Так в 2008 – 2009р.р.  було оброблено 6 га  каналів.

       Внесення гербіцидів проводили звичайним ранцевим оприскувачем «Кварц», потім придбали ранцевий оприскувач «Solo». При обробці швів  одягу  каналів, поодиноких кущів та дерев на каналах, аванкамер насосних станцій ранцеві оприскувачі економні  і ефективні.

       Зі збільшенням  об’ємів  до 30 га почали застосовувати середній оприскувач  ОП-2000, який застосовували при обробці сільськогосподарських культур на полях  підсобного господарства, полігоні дорадчого центру.

       Але  з часом зрозуміли, що часткова обробка очеретів стандартною довжиною робочого крила оприскувача ОП-2000 – малоефективна, оскільки  знищується смуга очерету, а  якщо залишилась в перерізі хоч 10-20 % очерету, він швидко відновлюється і вже на другий – третій рік настають ті ж проблеми.

        Для того, щоб обробка була більш ефективною перед умільцями мехзагону було  поставлене завдання переобладнати ОП-2000 з розрахунку найбільшої ширини каналів в зоні впливу Баштанського управління  - 16 м.

       Під керівництвом  досвідчених головного механіка Позняка Б.В. та  інженера Мороза О.М., механізаторами Мовчаном В.К. та Рошко А.М.  в зимовий період був виготовлений принципіально новий  оприскувач, який  мав односторонню штангу довжиною 16 м, виготовлену як телескопічна вантова ферма. Була врахована і  потужність насоса, який подає робочий розчин, умови транспортування, простота та зручність при складані та розкладанні .

       Перед виїздом на канал було проведено випробування в експериментальних умовах. Вантова, тросова конструкція  себе виправдала і працювала безвідмовно.

       Не дивлячись на це, було  проведене додаткове планування берм каналів, по яких повинен був пройти оприскувач, визначено витрати робочого розчину на 1 гектар обробленої площі для встановлення дози гербіциду «Раундап» на одну заправку.

       При визначені норм внесення «Раундапу» виходили з рекомендацій інструкції по застосуванню  гербіцидів -  8л/га. Однієї заправки в 2000 л при робочій швидкості 4 км/годину  (перша понижена) вистачало на 2000 м каналу, або на 3,2 гектара обробленої площі. Дещо  збільшена норма в 625 л робочого розчину на 1 гектар надавала можливість працювати і в час підвищених температур.

        Обробіток каналів ми провели  з 3 - 6 серпня 2010 р. В цей час очерети були у фазі викиду  суцвіття, коли йшла активна вегетація з накопиченням пластичних речовин в корені. Саме цю особливість очерету вважаю однією  з основних складових ефективності застосування «Раундапу». Знищується не тільки зелена частина очерету, а й повністю корінь за рахунок  максимального відтоку  до нього діючої речовини в даній фазі розвитку, тому що «Раундап», проникаючи через листя і другі  зелені частини рослини в  кореневу систему, зменшує і її.

       В залежності від  виду (бур’яну), оброблені рослини гинуть за 5 - 40 днів.

       При обстеженні оброблених комишів на каналах  перші ознаки гербіцидного ефекту з’явились  на 14 день у вигляді пожовтіння, місцями побуріння та втраті  тургору на листі.

       «Раундап» - єдиний гербіцид, який повністю знищує багаторічні  бур’яни (рогіз, тростяник, очерет і ін..) в каналах зрошувальних та дренажних систем. Його переваги в тому, що він  суттєво зменшує об’єм  механічних робіт, збільшує  пропускну здатність каналів на кілька сезонів і головне, що він  безпечний для риб, тварин і птиці.                                                                                                                                                                                                       

       Оптимальні терміни обробки -  з червня по серпень (фаза колосіння і цвітіння).

 

       Норми витрат в літрах на гектар встановлюються в залежності від виду бур’яну  в досить широкому діапазоні: осока  3-6 л/га; перець земноводний  4-6 л/га; очерет  6-8 л/га, рогіз, кущі  дерев  8-10 л/га .

       Витрати робочого розчину встановлюються 200-400 л/га. Але при роботі на понижених швидкостях  допускається  600 л/га.

       Дуже  важлива додаткова інформація: «Раундап» не накопичується в воді і не токсичний для водних  організмів. Воду  можна використовувати для зрошення без застережень.

       Обприскування можна  проводити  будь-яким обладнанням, яке  дозволяє рівномірно наносити  робочий розчин на поверхню листя бур’янів . Якщо більша частина  поверхні листя очеретів знаходиться під водою - обробіток малоефективний. «Раундап» не діє на рослину, яка повністю  занурена в воду.

       «Раундап», в перевагу від препаратів групи 2,4-Д, ефективний у всьому діапазоні  температур, в якому  рослина зберігає свою життєдіяльність. Тільки сильна засуха або незворотні пошкодження бур’янів  морозами знижують ефективність  цього гербіциду. При спекотній і засушливій погоді обприскування необхідно  проводити в ранні та вечірні часи, коли рослини менш  пригнічені.

        Необхідно також уникати обприскування по росі.

        Шар  пилу, який покриває листя  очеретів заважає проникненню препарату в рослину. Тому бажано проводити обробіток після того, як дощ змиє  пил з поверхні листя. Не рекомендується проводити обробіток при швидкості вітру більше 5 м/сек, тому що робочий розчин може розноситись на рослини, поряд розташованих. Відкладіть обробіток на другий час, Якщо  в найближчі 6 годин очікується дощ, то  відкладіть обробіток на другий час, тому що він змиє розчин з  листя  комишів швидше, ніж препарат проникне  в рослину.

       Неправильна технологія  обприскування може звести нанівець всі переваги самих ефективних гербіцидів. Якість  обробітку можливо різко підвищити за рахунок виконання тих елементарних рекомендацій, які приведені вище.

       Не дивлячись на те, що «Раундап» - один із самих безпечних в світі гербіцидів, а при правильному   поводженні з ним,  не  представляє небезпеки  для людини та  навколишнього середовища, не може проникати  в рослину через грунт, швидко розкладається  на природні  компоненти, треба пам’ятати, що це малотоксична хімічна сполука, тому при роботі з нею треба виконувати всі правила  техніки безпеки і охорони праці, які встановлені при роботі людей  з отрутохімікатами.

                                                                                    

                                                                                   Лебедєв В.І.

                                                                                   начальник Баштанського УВГ