You are here

ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ ЗА УЧАСТЮ ПЕРШОГО ЗАСТУПНИКА ГОЛОВИ ОДА НІКОЛЕНКА Г.Б.

Submitted by elena on Втр, 05/10/2011 - 05:34

Інформація

про підтоплення Жовтневого району

(травень 2011 року)

Підтопленими вважаються сільськогосподарські угіддя, на яких рівень ґрунтових вод (далі РГВ), залягає на глибині менше за 1,5 м для зрошуваних та 2 м. – для богарних ділянок. В сільських населених пунктах ця глибина складає 2 м.

Села Жовтневого району розташовані у безстічній западині Причорноморської низовини. Значну частину цієї території складають подові зниження (до 40%), які в багатоводні роки є акумуляторами надлишкової поверхневої вологи.

Згідно досліджень Снігурівської гідрогеолого-меліоративної партії, яка веде моніторинг за станом рівня залягання ґрунтових вод, встановлено, що основними причинами підтоплення є:

– акумуляція атмосферних опадів на території населеного пункту;

– відсутність відводу поверхневих вод та каналізації;

– високе природне положення рівня ґрунтових вод;

– витік з водопроводу.

Для відводу дренажних та поверхневих вод з подових ділянок і території населених пунктів побудовані колекторно-дренажна та водозбірна-скидна мережі К-12, К-17 та К-18, загальною довжиною 106,8 км.

Данні системи знаходяться на балансі Жовтневого управління водного господарства і виконують функції по захисту від підтоплення та затоплення 11 населених пунктів району та сільгоспугідь на площі 18 тис. га.

В інших 4 населених пунктах у 70-х роках ХХ століття побудовано дренажні системи, які знаходять на балансі органів місцевого самоврядування. Із-за тривалого недостатнього догляду (біля 20 років) дренажні насосні станції зруйновані та дренажна мережа не працює.

Як правило, РГВ протягом року зазнає суттєвих коливань, які визначаються співвідношенням складових водного балансу. При РГВ менше за 3 м. він має відносно сталий характер, з амплітудою коливань 1,5 – 2,5 метри. Так, на початку року (січень – березень) він залягає на глибині 2,5-3 м. На прикінці березня – початку квітня ґрунт відтає і надмірна волога, закумульована в зоні аерації (вода від сніготанення та дощів) підживлює ґрунтові води, які у квітні-травні досягають глибин від 0 до 1 м., підтоплюючи сільгоспугіддя та СНП. Таке положення триває протягом 2-3 місяців. Починаючи з кінця червня – початку липня РГВ поступово знижуються і у грудні досягають 3-х метрів. При зливах, надмірних поливах, а в населених пунктах – за рахунок фільтрації з вигрібних ям, фільтрації з водопроводу при відсутності загальносплавної каналізації така закономірність порушується і на фоні загального зниження РГВ відмічаються короткочасні локальні підвищення. В екстремальні по водності роки має місце порушення цієї закономірності: зміщуються строки встановлення максимальних та мінімальних рівнів ґрунтових вод. У багаторічному вигляді РГВ мають квазісталий характер коливань в межах середньобагаторічних їх положень (1,5-2 м.).

Стосовно підтоплення наступних населених пунктів:

с.Миколаївське – для захисту від підтоплення у 80-х роках було побудовано дренаж для захисту південної частини села від фільтраційних вод каналу Р-11 Інгулецької зрошувальної системи – усього 790 м. дрен по правій стороні каналу. Існуючий дренаж вздовж каналу виконує проектне призначення по не допущенню підтоплення села каналом Р-11.

Фахівцями облводгоспу, проектного інституту та органів місцевого самоврядування при проведені обстеження на місцевості виявили, що основними причинами підтоплення села є:

-    будівництво автомобільної дороги ТОВ «Сандора», полотно якої на 30-50 см вище поверхні землі і створює підпір поверхневої води. Існуючі дві труби під дорогою не забезпечує своєчасне та повне відведення води з території;

-    в прилеглих до села полях здійснюється несанкціоноване зрошення сільгоспкультур без погоджених проектів і урахування гідромеліоративної обстановки, що сприяє підняттю ґрунтових вод, так як дренажна система на полях відсутня;

-    на південно-східній частині села знаходиться штучний ставок-копанка площею водного дзеркала 1,06 га, з рівнем води 0,5 м від поверхні. Ставок не має протифільтраційної одежі, відсутній дренаж і являється одним із факторів негативного впливу на рівень ґрунтових вод;

-  в селі відсутнє централізоване водовідведення каналізаційних вод і таким чином створюється додатково фактор впливу на підняття ґрунтових вод;

- відсутній відвід поверхневих вод з території села.

с.Шевченково – підтоплюється більше 30 років. У перші роки – від басейна-накопичувача, розташованого у межах села, в останні 15 років – за рахунок витоку з водопроводу, вигрібних ям домової каналізації, відсутності загально-сплавної каналізації. В селі побудований дренаж (протяжність колекторно-дренажної мережі - 4,72 км), який тривалий час не працював. Після відновлення роботи дренажної насосної станції в 2011 році рівні ґрунтових вод незначно знизились, однак підтоплення триває. Потрібна реконструкція дренажної мережі та впорядкування джерел надходження води від життєдіяльності населення.

Для ліквідації підтоплення житлових будинків необхідно в населених пунктах передбачити будівництво (реконструкцію, відновлення) площадного дренажу на всієї території населених пунктів з примусовою відкачкою дренажних вод.

 

Начальник облводгоспу                                                  С.М. Письменний