You are here

Поливний сезон 2011 року!

Submitted by elena on Чтв, 06/16/2011 - 06:15

Поливний сезон 2011 року!

       Завершено підготовчі роботи для проведення поливів у поточному році. Готовність державних  міжгосподарських систем дає можливість подати воду для поливу сільськогосподарських культур на площі 50,9 тисяч  гектарів.

       Для своєчасного забезпечення подачі води у 2011 році на замовлення юридичних та фізичних осіб Жовтневим, Баштанським і Миколаївським управліннями водного господарства минулому році було здійснено поповнення Бармашівського ставка,  Явкінського та Степівського водосховищ.

       З сільгосптоваровиробниками області укладено 200 договорів на надання послуг з подачі води для зрошення культур на площі 15194 га. Укладено договори на подачу води між Управлінням каналів Інгулецької зрошувальної системи, Снігурівським, Жовтневим, Березнегуватським та Баштанським управліннями водного господарства.

Першими в цьому поливному сезоні, з 5 квітня стартували водокористувачі Снігурівського району. Але опади, які проходили з 8 по 15 квітня вплинули на хід розгортання поливів в області. Середня кількість опадів по області склала 39мм, при середньобагаторічному значенні  для квітня місяця – 32 мм.

Тому, тільки з 23 по 30 квітня включилися до поливів водокористувачі Вознесенського, Миколаївського, Жовтневого та Баштанського районів.

Згідно регламенту екологічного оздоровлення р. Інгулець та для забезпечення задовільної якості води у Карачунівському водосховищі і на водозаборі Інгулецької зрошувальної системи, протягом всього вегетаційного періоду заплановано здійснювати постійні попуски води з Карачунівського водосховища: 17-30 квітня – витратою 10-20 м3/сек; 1-31 травня – 15 м3/сек;     1 червня – 1-12 серпня – 10 м3/сек.

Загальний скид води з Карачунівського водосховища  становитиме близько 120 - 130 млн. м3. Орієнтовний термін завершення забору води на зрошення – 20 серпня – 10 вересня.

З 1 травня  розпочала роботу Головна насосна станція Інгулецької зрошувальної системи. Після заповнення міжгосподарської мережі бажану живильну воду отримують землі водокористувачів Інгулецької, Явкінської та Спаської зрошувальних систем. Разом з цим,  знову дощі, які проходили в області з 6 травня, внесли коригування в хід поливів.

Сільгосптоваровиробниками  області полито 15,8 тис.га  фізичної площі, з них дощуванням – 8,7 тис.га,  системами крапельного зрошення – 5,6 тис.га, поверхневим способом – 1,5 тис.га. Виконано 34,3 тис.гектарополивів. Згідно наданих заявок, управліннями водного господарства подано 4249,3 тис.м3 води на полив сільгоспкультур, вартість наданих послуг з подачі води складає 1020,7 тис.грн.

Очікування водогосподарників області щодо збільшення у вегетаційному періоді  поточного року обсягів подачі води та площ поливу сільськогосподарських культур, надіємось будуть виправдані.

Для виконання завдання Державного агентства водних ресурсів України з власних надходжень від подачі води у 2011 році в обсязі 4654,6 тис. грн. спеціалісти управлінь водного господарства  докладуть усіх зусиль.

Хочу щиро привітати працівників нашої галузі та шановних  ветеранів з нагоди професійного свята.

Бажаю всім міцного здоров`я, злагодженої та ефективної роботи, благополуччя і надії щодо  зміни життя на краще.

  Начальник відділу водокористування облводгоспу  Г. Бартусенко