You are here

День річки Південний Буг

Submitted by elena on Чтв, 05/17/2012 - 22:00

 

19 травня – День річки  Південний Буг


Відповідно рішення Басейнової Ради річки Південний Буг, з метою привернення уваги громадськості до значення річки в житті суспільства та проблем природокористування, з 2009 року щорічно у третю суботу травня в Україні відзначається День Південного Бугу.

В цьому році до свята річки (19 травня) приурочено проведення історико-екологічної просвітницької акції «Хвилі Гіпаніса 2012». Акція продовжує співпрацю громадських природоохоронних організацій, місцевих органів влади і представників бізнесу, яка склалася у 2008-2010 роках під час реалізації проекту «У напрямі до комплексного поєднання збереження водно-болотного біорізноманіття, управління водними ресурсами та сільського господарства в Україні: пілотний проект в басейні річки Південний Буг». Цей проект впроваджувала відома у світі міжнародна природоохоронна організація зі збереження водно-болотних угідьWetlands International (Ветландс Інтернешнл). Зараз Чорноморська програма Ветландс Інтернешнл підтримує ініціативу «Хвилі Гіпаніса 2012».

Необхідні для експедиції спорядження, обладнання, транспорт, оргтехніку забезпечують Первомайський міський екологічний клуб «Гіпаніс» (Миколаївська обл.) та Вінницька обласна екологічна асоціація «Зелений світ Поділля».   Організаційну, фінансову та інформаційну підтримку «Хвилям Гіпаніса 2012» надають також Басейнове управління водних ресурсів річки Південний Буг, Первомайська і Миколаївська міські ради, ряд підприємств Миколаївської області, засоби масової інформації та природоохоронні організації Вінницької, Хмельницької, Черкаської та Одеської областей.

Першим етапом акції став фотоконкурс «Гіпаніс 2012: ракурси і сюжети». Кращі фото – переможці конкурсу, - представлено на пересувній фотовиставці. З 14 травня виставка та її організатори, - члени Первомайського міського екологічного клубу «Гіпаніс», - розпочали свою тритижневу мандрівку Південним Бугом від витоку до гирла. Крім моніторингу стану річки та найцінніших об’єктів екологічної мережі, заплановано експонування фотовиставки і зустріч експедиції з природоохоронною громадськістю в ряді міст Хмельницької, Вінницької, Кіровоградської і Миколаївської областей. Завершити експедицію заплановано 6 червня в м. Очаків.

Войтов Д.В. - провідний інженер  Миколаївського РУВР