You are here

Нарада

Submitted by elena on Пон, 05/21/2012 - 07:02

       17 травня 2012 року в с. Коблеве, Березанського району Миколаївської області відбулася нарада з питань розгляду сучасного соціально-екологічного стану басейну Тилігульського лиману, в якій прийняв участь заступник начальника відділу водних ресурсів Миколаївського обласного управління водних ресурсів – Брагін Андрій Володимирович з доповіддю на тему «Регулювання діяльності у сфері використання та охорони водних ресурсів у басейні Тилігульського лиману на території Миколаївської області».

 

 

 

 


       Проектом проведення наради було комплексне управління водними ресурсами та прибережною зоною в Європейських лагунах за умов зміни клімату на прикладі Тилігульського лиману.

       Проблема: існування все більшої кількості доказів того, що за умови зміни клімату багато екосистем зможуть дійти до так званого «поворотного моменту», після якого раптові та незворотні зміни будуть істотно впливати на добробут людини. Надмірна антропогенна діяльність та зміни клімату (головним чином, екстремальні явища погоди) вже є основними проблемами, що впливають на якість поверхневих вод та екосистему Тилігульського лиману.

       Цілі проекту: головною та загальною метою проекту була розробка науково-обгрунтованих заходів та стратегічних напрямків для комплексного управління лиманом та його прибережною зоною. Це може бути досягнуто за допомогою наукового узагальнення процесів зв’язку моря з лиманом, невиснажливого природокористування у прибережній зоні, організації взаємодії науковців та природокористувачів. Дані різноманітних наукових напрямів будуть опрацьовані на підставі характеристик досліджуємого регіону та з урахуванням міркувань природокористувачів. На підставі чого будуть вироблені загальні спільні сценарії (з використанням якісно-кількісного підходу та наукового моделювання) майбутніх можливих тенденцій змін стану лиману та прибережних територій за умов зміни клімату.

       Очікувані результати: за проектом будуть напрацьовані загальні сценарії та рекомендації для належного використання лиману з прилеглими територіями. Це дозволить передбачити продуктивність ресурсів екосистеми, застосувати екологічні інновації для запобігання їх вичерпанню внаслідок змін навколишнього середовища. З точки зору управління, проект запропонує певні дії для пом’якшення наслідків зміни клімату, які передбачені у цілях Європейської стратегії 2020 та які відповідають Рамковій водній директиві.