You are here

Засідання Міжвідомчої комісії по встановленню режимів роботи водосховищ басейну річки Південний Буг

Submitted by elena on Птн, 09/07/2012 - 07:37

 

05 вересня 2012 року в м. Южноукраїнськ відбулося позачергове засідання Міжвідомчої комісії по встановленню режимів роботи водосховищ басейну річки Південний Буг, на якому розглядалися наступні питання: аналіз водогосподарської обстановки в басейні річки Південний Буг; інформація щодо гідрометеорологічної обстановки та прогнозу водності басейну річки Південний Буг на вересень 2012 року; пропозиції щодо режимів роботи основних водосховищ басейну Південного Бугу у 2012 році. На засіданні були присутні заступник Голови Агентства Держводагентства України – Чунарьов О.В., начальник Миколаївського облводресурсів С.М. Письменний, заступник начальника облводресурсів М.О. Баранов. Засідання відкрив голова Міжвідомчої комісії начальник БУВР Південного Бугу М.Коменчук, який привітав учасників наради та повідомив, що із 38 членів комісії присутні 22. Тобто кворум дозволяє відкрити засідання і приймати рішення. (Протокол додається)

Протокол

позачергового засідання Міжвідомчої комісії по встановленню режимів

роботи водосховищ басейну річки Південний Буг

 

05.09.2012 р.                                                                                                м. Южноукраїнськ

 

Порядок денний:

 

1. Аналіз водогосподарської обстановки в басейні річки Південний Буг за серпень-вересень поточного року.

2. Інформація щодо гідрометеорологічної обстановки та прогнозу водності басейну річки Південний Буг на вересень 2012 року.

3. Пропозиції щодо режимів роботи основних водосховищ басейну Південного Бугу на вересень 2012 року. Прийняття рішень.

 

Засідання відкрив голова Міжвідомчої комісії начальник БУВР Південного Бугу М.Коменчук, який привітав учасників наради та повідомив, що із 38 членів комісії присутні 22. Тобто кворум дозволяє відкрити засідання і приймати рішення (список додається).

 

1. СЛУХАЛИ: заступника начальника БУВР Південного Бугу Гаврикова Ю.С.

Станом на 01.06.2012 р. основні водосховища на р. Південний Буг були заповнені до нормального підпірного рівня (Щедрівське, Ладижинське, Глибочокське, Гайворонське, Олександрівське). Заповненими перебували і 3 основних водосховища на р. Синюха (Новоархангельське, Тернівське, Червонохутірське). Загальний можливий об’єм дозволеного спрацювання водосховищ на р. Південний Буг (до Олександрівського водосховища) на період маловоддя становить 30 млн. м3, Олександрівського водосховища – 11 млн. м3.

Каскад водосховищ на р. Синюха в умовах маловодності має обмежений рівень спрацювання для роботи малих ГЕС (10-20 см) і задіяний в основному для стабільного водопостачання м. Первомайськ Миколаївської області. Протягом короткого часу вдалося організувати періодичні (через добу) попуски з Червонохутірського водосховища на р. Синюха в об’ємі близько 300 тис. м3 кожний, чого виявилося цілком достатньо для стабільної роботи Первомайського міського водоканалу. Лист-підтвердження від Первомайського водоканалу про плідну співпрацю роздано для відома представникам Миколаївської області. Особливо актуальним залишається питання реконструкції питного водозабору, так як він абсолютно не захищений від замулення, що і стало першопричиною виникнення загрозливої ситуації наприкінці липня поточного року.

У зв’язку із аномально спекотною погодою і практичною відсутністю опадів у верхній та середній частинах басейну, починаючи з червня 2012 року спостерігалось стійке зниження водності річок. Для забезпечення належної санітарно-екологічної обстановки в басейні протягом червня-серпня Басейновим управлінням за рішеннями Міжвідомчої комісії було проведено 4 санітарно-екологічних попусків з основних водосховищ басейну. Загальний обсяг попусків з Щедрівського, Ладижинського, Глибочокського, Гайворонського водосховищ становив 28 млн. м3. Це дозволило поповнювати Олександрівське водосховище і забезпечувати у нижньому б’єфі до 3 серпня екологічні попуски, потім – перейти на санітарні витрати, не знижуючи рівень водосховища нижче відмітки 14,6 м.

Загальний об’єм попусків в басейні 06-11.08.2012 р. становив понад 7 млн. м3. Сталася 1 непередбачувана ситуація, коли несподівано, нікого не попередивши крім органів Держрибоохорони, Миколаївським обленерго було знижено на 1,5 м рівень води Первомайського водосховища. Це затримало надходження попуску до Олександрівського водосховища на 1,5-2 доби. Більш організовано пройшов попуск 20-26.08.2012 р., загальний обсяг якого становив близько 7 млн. м3. За рахунок цього вдалося поповнити Ладижинське водосховище на 2 млн. м3. Рівень Олександрівського водосховища був піднятий на 20 см. Резервний запас збільшився до 3 млн. м3, залишками якого до цього часу підтримуються санітарні витрати води у нижньому б’єфі.

У зв’язку із настанням у серпні дуже маловодного періоду з санітарними витратами по всій довжині Південного Бугу та проведенням протягом місяця двох попусків, у даний час залишаються незаповненими всі вище перераховані водосховища.

 

Резервні запаси води в Щедрівському, Глибочокському, Гайворонському водосховищах становлять лише від 0,6 до 2 млн. м3.

Є певний запас в Ладижинському водосховищі – при спрацюванні рівня ще на 0,5 м можливо використати 9 млн. м3. Але ситуація ускладнюється тим, що в м. Ладижин, починаючи з липня, через зниження рівня ґрунтових вод зникла вода в колодязях приватного сектору, де мешкає близько 2 тис. чоловік. Протягом двох місяців місцеві жителі змушені користуватися привізною водою і ситуація не покращується. І хоча ми впевнені, що це явище пов’язане із загальним зниженням рівня ґрунтових вод, але в такій напруженій соціальній обстановці вважаємо небезпечним проводити подальше різке спрацювання Ладижинського водосховища. Крім цього, у зв’язку із малим притоком та необхідністю скиду санітарних витрат в нижній б’єф, водосховище щоденно спрацьовується на 2 см. Таким чином реальний запас водосховища для організації попуску в даний час становить не більше 4 млн. м3.

Станом на 04.09.2012 р. рівень води Олександрівського водосховища становить 14,79 м, об’єм – 59,25 млн. м3, запас води до відмітки 14,6 м складає менше 2 млн. м3. При водності, яка спостерігається в басейні, такого запасу для забезпечення санітарних витрат води в нижньому б’єфі вистачить лише на 4 доби, починаючи із сьогоднішньої.

ЗАПИТУВАВ: Чунарьов О.В. про інтенсивність спрацювання Ладижинського водосховища та значимість таких попусків для Олександрівського водосховища.

ВІДПОВІДАВ: Гавриков Ю.С. Пониження рівня води під час попусків із Ладижинського водосховища узгоджено в розмірі 3-4 см на добу, що відповідає 700-800 тис. м3. Проведені раніше попуски дозволяли Олександрівському водосховищу дотримуватись санітарних витрат протягом 10-12 діб.

КОМЕНТУВАВ: Фальчиков О.Б. Перш-за все, даними спостережень по Костянтинівському в/п не варто керуватися, оскільки вони не є таровані. Щодо нераціонального використання води з Олександрівського водосховища, то через неузгодженість між показниками г/п Олександрівка та Каскаду ГЕС-ГАЕС, станція була змушена протягом 3-х днів збільшити об’єм скиду води.

ЗАПИТУВАВ: Кубрак І.В. про розмір попусків із Олександрівського водосховища станом на 05.09.2012 р. і чим це обумовлено.

ВІДПОВІДАВ: Гавриков Ю.С. Цілодобові санітарні витрати води у нижньому б’єфі водосховища починаючи з 18.07.2012 р. становлять 12 м3/с. Розмір санітарних витрат води для всіх водосховищ на р. Південний Буг визначений в розроблених «Укргідропроектом» «Правилах експлуатації каскаду водосховищ басейну Південного Бугу». Детально це питання розглядалося на попередньому засіданні Міжвідомчої комісії 10.08.2012 р.

ВИСТУПАВ: Письменний С.М. з пропозицією надання членам Міжвідомчої комісії лінійних схем з відображенням на них оперативної водогосподарської обстановки основних водосховищ басейну.

Вирішили:

1. Інформацію про водогосподарську обстановку в басейні річки Південний Буг за літній період та початок вересня поточного року взяти до відома.

2. Басейновому управлінню забезпечувати членів Міжвідомчої комісії лінійними схемами з відображенням на них оперативної водогосподарської обстановки основних водосховищ басейну.

3. Миколаївській облдержадміністрації рекомендувати провести реконструкцію питного водозабору КП «Первомайський міський водоканал».

 

2. СЛУХАЛИ: начальника Вінницької гідрометеослужби Кощавку М.М.

Складна водогосподарська обстановка в басейні р. Південний Буг склалася через те, що з серпня 2011 року до цього часу спостерігається аномальне підняття середньомісячної температури повітря (на 3-5°С вище середніх багаторічних значень). У зв’язку з тим, що з 2011 року територія України фактично увійшла в стадію глобального потепління, виникає необхідність в кардинальній зміні механізму прогнозування погодних умов.

Протягом травня-серпня 2012 року спостерігався переважно високий температурний фон. Середня місячна температура повітря перевищувала норму на 2-5°С. Найвища температура була в липні – на початку серпня, коли більшість днів максимальна температура повітря становила понад 30°С, в південних районах вище 35°С. Весь цей період характеризувався недобором опадів (73% норми). Усе це сприяло інтенсивному випаровуванню вологи з водної та ґрунтової поверхні ще з середини червня. Станом на 01.09.2012 р. в метровому шарі ґрунту вологість в межах 70-100 мм (20-60 % найменшої польової вологоємності). Такої сухості метрового шару ґрунту, який утримується з минулого року, не було за останні 20 років. Тому теоретично ґрунт може увібрати не лише в межах норми, але і понаднормові.  У 2012 році Вінницька і Хмельницькі області опинилися практично в такому ж скрутному становищі по кількості та ефективності опадів, як і області, що розташовані в середній та нижній течії. Таким чином, постійний високий температурний режим, випадання опадів менше норми та значне зменшення вологості у ґрунті призвело до практичної відсутності джерел поповнення річки.

Аналізуючи  рівень води в Ладижинському водосховищі за останні 10 років, необхідно відмітити, що найнижчий він був у серпні 2012 р. (176,47 м).

За прогнозами Гідрометеоцентру 6-7 вересня подекуди очікуються короткочасні дощі, 10-23 вересня вірогідність ефективних опадів малоймовірна (7-10 %). У вересні-листопаді в басейні р. Південний Буг очікується випадання опадів сумарно 111 мм, що відповідає нормі. З урахуванням того, що у верхній течії вологість ґрунту становить лише 40-70 %, а у нижній 35-40 %, то фактичний стік у річку становитиме – 20-25 мм.

ЗАПИТУВАВ: Чунарьов О.В. про обсяг стоку, який надійде до річок протягом осіннього періоду поточного року.

ВІДПОВІДАЛА: Кощавка М.М. про неточність такого обрахунку через надмірну зарегульованість річкового стоку, довготривале зменшення вологості у ґрунті, а також враховуючи похибку щодо прогнозних показників кількості опадів. Разом з цим, за прогнозами Гідрометеоцентру в осінній період в басейні Південного Бугу при розвитку гідрометеорологічних умов, близьких до середніх багаторічних, очікується наступні припливні витрати води:

у вересні: по в/п Підгір’я – 15-20 м3/сек, по г/п Олександрівка – 20-25 м3/сек, що відповідно становитиме 45 % та 42 % від норми;

у жовтні: по в/п Підгір’я – 20-30 м3/сек, по г/п Олександрівка – 40-50 м3/сек, що відповідно становитиме 52 % та 62 % від норми;

у листопаді: по в/п Підгір’я – 25-35 м3/сек, по г/п Олександрівка – 45-55 м3/сек, що відповідно становитиме 62 % та 90 % від норми.

СЛУХАЛИ: начальника Миколаївської гідрометеослужби Дураник Л.М.

На цьогорічну водогосподарську ситуацію, крім іншого, вплинула мало виражена весняна повінь (70 % норми). Тому меженний період на річці розпочався з другої декади травня і середньомісячні витрати води склали 54,7 м3/сек при рівні 398 см. В подальшому рівні та витрати зменшувалися. По г/п Олександрівка з травня по серпень поточного року рівень води знизився на 60 см, відповідно зменшувалися і витрати води: у травні – 54,7 м3/сек (73 % від норми), у червні – 36,6 м3/сек (56 %), у липні – 22,3 м3/сек (31 %), у серпні – 10,4 м3/сек (20 %).

Згідно прогнозів Гідрометеоцентру вересень-листопад в басейні Південного Бугу на території Миколаївської області характеризуватиметься, як дуже сухий період. До 20 вересня суттєвих опадів не передбачається, лише після 20 вересня можливі незначні опади, які з урахуванням сучасного стану ґрунту і водойм, не поповнять річки. З урахуванням цього, слід неухильно дотримуватися економного і раціонального режиму використання водних ресурсів.

ЗАПИТУВАВ: Баранов М.О. про врахування метеослужбами  при розрахунках стоку можливості акумулювання опадів в штучних водоймах.

ВІДПОВІДАЛА: Дураник Л.М. про відсутність в службі даних про час, місце та кількість зарегулювання вод.

ПРОПОНУВАВ: Чунарьов О.В. розв’язання проблеми розбіжності між показниками витрат води в нижньому б'єфі Олександрівського водосховища (12,7 м3/сек) та по г/п Олександрівка (10,6 м3/сек) шляхом відмови від показників одного із суб’єктів спостережень або забезпечення гідропоста сучасним пристроєм спостережень за рахунок Каскаду ГЕС-ГАЕС.

КОМЕНТУВАЛИ:

Фальчиков О.Б. Розбіжності в показниках гідроелектростанції і гідрологічного поста мали місце ще з середини літа: з 28 червня по 6 липня при скидах ГЕС 17 м3/с води гідрологічний пост фіксував 27 м3/с. Щодо встановлення на г/п сучасного приладу для ведення спостережень, то для станції це фінансово затратно.

Дураник Л.М. Визначення рівнів і витрат води здійснюються за єдиним протягом довгих років методом і цьогорічний не є винятком. В разі відсутності гідролога, черговий на гідрологічній станції визначає витрати води в річці шляхом розрахунку по кривій, іноді не враховуючи поправки на заростання русла тощо.

 

Вирішили:

1. Інформацію щодо гідрометеорологічної обстановки та прогнозу водності басейну річки Південний Буг на осінній період 2012 року взяти до відома.

2. БУВР Південного Бугу звернутися до Укргідрометеоцентру з клопотанням про постійне надання інформації щодо прогнозів припливних витрат до річки (м3/сек).

3. Миколаївському облворесурсів та Миколаївському РУВР взяти на контроль показники витрат води у нижньому б'єфі Олександрівського водосховища та г/п Олександрівка. В разі їх розбіжності – вирішувати питання щодо їх достовірності до моменту подання щоденної оперативної інформації до відповідних служб.

4. Рекомендувати ВП «Южно-Українська ГЕС» визначитись з питанням встановлення сучасних приладів спостережень за водним режимом р. Південний Буг в районі Олександрівської ГЕС.

 

3. СЛУХАЛИ: Гаврикова Ю.С. про запропонований проект рішення Міжвідомчої комісії, який був сформований з урахуванням усіх пропозицій, що надійшли до Басейнового управління станом на 05.09.2012 року.

Згідно затверджених 24.03.2010 р. «Тимчасових правил експлуатації Олександрівського водосховища при НПР 16,0 м» рівень мертвого об’єму для роботи двох гідроагрегатів Ташлицької ГАЕС встановлено на відмітці 14,0 м. Такі параметри закладені і в «Правилах експлуатації каскаду водосховищ басейну річки Південний Буг», які затверджені 23.04.2010 р.

Таким чином Міжвідомчою комісією був затверджений корисний об’єм Олександрівського водосховища (між відмітками 16,0 м і 14,0 м) в розмірі 21 млн. м3.

У вересні 2010 р. від Каскаду ГЕС-ГАЕС до Басейнового управління надійшов лист з інформацією про те, що для гідроагрегатів Ташлицької ГАЕС встановлені наступні режими роботи: гідроагрегат № 1 – при рівні Олександрівського водосховища не нижче 14,0 м, гідроагрегат № 2 – при рівні водосховища не нижче 14,6 м. Укргідропроектом зміни в «Тимчасові правила експлуатації Олександрівського водосховища при НПР 16,0 м» не вносилися, адміністрацією Каскаду ГЕС-ГАЕС на розгляд Міжвідомчої комісії не подавалися. За минулі роки, у зв’язку з достатньою водністю, потреби у спрацюванні водосховища нижче відмітки 14,6 м не було. Такий режим роботи дотримувався і до останнього часу.

З урахуванням фактичного заповнення водосховища до відмітки 15,75 м, об’єм можливого регулювання зменшився майже вдвічі – до 11 млн. м3. Враховуючи ситуацію, що склалася, постала гостра необхідність у поступовому спрацюванні Олександрівського водосховища до відмітки мертвого об’єму – 14,0 м, як це передбачено вищевказаними документами. Це дозволить додатково використати 6,1 млн. м3 і забезпечити санітарні витрати води в нижньому б’єфі протягом 12 діб.

Одночасно необхідно прискорити роботу по затвердженню «Тимчасових правил експлуатації Олександрівського водосховища при НПР 16,9 м», що дасть можливість збільшити корисний об’єм до 30 млн. м3.

У зв’язку зі складною водогосподарською обстановкою, яка викликана дуже низькою водністю річок, значним зменшенням регулюючих резервів у водосховищах, враховуючи гідрометеорологічний прогноз, з метою стабільного забезпечення водопостачання населення, підтримання належного екологічного стану в басейні Південного Бугу, пропонується встановити наступні режими роботи для основних водосховищ на вересень 2012 року:

р. Південний Буг

1. Щедрівське водосховище у Хмельницькій області: 3-6 вересня спрацьовується на 0,2 м загальним об’ємом скиду 2,7 млн.м3. В подальшому поповнити водосховище до відмітки 265,3 м для проведення у другій декаді вересня попуску об’ємом 4 млн.м3 (на 0,3 м).

 

2. Ладижинське водосховище у Вінницькій області: 4-8 вересня спрацьовується на

0,2 м із загальним об’ємом скиду 3,8 млн. м3. Поповнити водосховище за рахунок попуску Щедрівського водосховища до відмітки 176,5 м для забезпечення у другій декаді вересня попуску об’ємом до 4 млн. м3 (на 0,2 м).

3. Глибочокське водосховище у Вінницькій області: пропустити транзитом 4-8 вересня попуск з Ладижинського водосховища. Поповнити водосховище до відмітки 151,5 м для проведення у другій декаді вересня попуску об’ємом 1,2 млн. м3 (на 0,4 м), пропускаючи транзитом попуск з Ладижинського водосховища. В разі потреби, для поповнення використати попуск з Дмитренківського водосховища.

4. Гайворонське водосховище у Кіровоградській області: пропустити транзитом 5-9 вересня попуск з Ладижинського водосховища. Поповнити водосховище до відмітки 131,75 м для проведення у другій декаді вересня попуску об’ємом 1,4 млн. м3 (на 0,3 м), пропускаючи транзитом попуск з Ладижинського та Глибочокського водосховищ.

5. Олександрівське водосховище у Миколаївській області поповнити за рахунок попусків, проведених в басейні Південного Бугу 4-9 вересня, забезпечити цілодобові санітарні витрати води у нижньому б’єфі у розмірі 12 м3/с. У разі зменшення в кінці першої декади вересня припливних витрат, поступово спрацьовувати водосховище з відмітки 14,6 м до відмітки мертвого об’єму (14,0 м) для дотримання санітарних витрат. В подальшому за рахунок попусків з вище розташованих водосховищ поповнити Олександрівське водосховище з поступовим відновленням екологічних витрат у нижньому б’єфі.

Інтенсивність спрацювання Ладижинського водосховища встановити 3 см за добу, Глибочокського – 5 см, Гайворонського – 5 см, Олександрівського – по факту.

В такому ж режимі з Щедрівського, Ладижинського, Глибочокського, Гайворонського, Олександрівського водосховищ вести підготовку до попуску у третій декаді вересня.

р. Синюха

Для водозабезпечення м. Первомайська Миколаївської області ТОВ “Гідро-Енергоінвест” по узгодженому з міським водоканалом та Басейновим управлінням графіку, проводити періодичні (через добу) попуски з Червонохутірського водосховища, поповнюючи його за рахунок спрацювання Новоархангельського і Тернівського водосховищ. Для покращення екологічного стану р. Синюха відпрацювати механізм проведення таких попусків щоденно.

Забезпечити цілодобові санітарні витрати води нижче Щедрівської, Сандракської, Сабарівської, Сутиської, Ладижинської, Глибочокської, Гайворонської, Савранської, Первомайської, Олександрівської (р. Південний Буг), Дмитренківської (р. Соб), Новоархангельської, Тернівської, Червонохутірської (р. Синюха), Лисянської, Звенигородської, Лоташівської (р. Гнилий Тікич), Гордашівської (р. Гірський Тікич) та інших малих ГЕС.

В подальшому, при збереженні низької водності, спрацювання рівнів води водосховищ до 0,2 м проводити в оперативному режимі за дорученням Басейнового управління, більше 0,2 м – за рекомендацією Міжвідомчої комісії.

КОМЕНТУВАЛИ:

Фальчиков О.Б. Єдина можливість утримувати сприятливу екологічну ситуацію на р.Південний Буг в межах Миколаївської області – це збільшення ємкості Олександрівського водосховища до відмітки 20,7 м, у першу чергу – до відмітки 16,9 м.

На даний час і до 17 вересня гідроагрегат № 1 Ташлицької ГАЕС перебуватиме на ремонті, гідроагрегат № 2 не може працювати при відмітці водосховища нижче 14,6 м. Тому, якщо до 17 вересня водосховище спрацювати нижче відмітки 14,0 м, робота станції зупиниться, що завдасть економічних збитків. З урахуванням цього, запропонований режим роботи Олександрівського водосховища слід узгодити з представником НЕК «Укренерго».

Щодо затвердження відмітки 14,6 м, як найнижчої в умовах безперебійної роботи станції, то найближчим часом Каскадом ГЕС-ГАЕС будуть вноситися зміни до «Тимчасових правил...»

Чунарьов О.В. У будь-якому разі при недотриманні санітарних витрат у нижньому б'єфі Олександрівського водосховища у розмірі не менше 12 м3/сек, збитки, заподіяні природному середовищу і нижче розташованим водокористувачам, будуть значно масштабніші та небезпечніші, ніж збитки, які можливо будуть заподіяні енергетичній галузі. Крім цього, в разі оголошення надзвичайного стану через маловоддя в басейні Південного Бугу, в першу чергу буде проведено лімітування обсягів використання води гідроенергетикою.

З урахуванням сучасної водогосподарської обстановки, облводресурсам басейну необхідно забезпечити попуски з усіх водойм, у т.ч. з орендованих. В першу чергу це стосується Миколаївського облводресурсів. При цьому, держуправлінням охорони навколишнього природного середовища і держекоінспекціям басейну проконтролювати стан дотримання орендарями погоджених органами водного господарства графіків водокористування. В разі недотримання орендарями водойм встановлених графіків, анульовувати видані дозволи на спецводокористування.

Лапко А.Н. Керуючись 40-річним досвідом роботи Міжвідомчої комісії по встановленню режимів роботи каскаду водосховищ на р. Дніпро, Міжвідомчій комісії по встановленню режимів роботи водосховищ в басейні Південного Бугу у своїх рішеннях необхідно конкретизувати інформацію про час, об’єм скидів та водосховище, якому вони призначені. Щодо можливої тимчасової зупинки роботи ГЕС, в такому випадку станції достатньо провести коригування плану виробітку електроенергії.

Кузнєцов В.І. Враховуючи проблеми водозабезпеченості і екологічного стану річки, ВП «Южно-Українська АЕС» підтримує наповнення Олександрівського водосховища до відмітки 20,7 м. Згідно проектної документації, рівень Олександрівського водосховища при відмітці 16,0 м передбачений в основному для нормальної роботи ГЕС-ГАЕС, використання води з водосховища для потреб народного господарства можливе при вищих відмітках НПР (аж до 20,7 м). Беручи це до уваги, вирішенням питання підвищення рівня водосховища і його фінансуванням мають займатися державні (обласні) органи влади, а не тільки ВП «Южно-Українська АЕС».

Чунарьов О.В. Вирішення питання екологічно-сприятливого стану річки в межах Миколаївської області, має ініціюватися, перш за все, місцевими органами влади та водокористувачами. Щодо легалізації питання підняття рівня Олександрівського водосховища за рахунок держави, то згідно чинного законодавства пріоритетним є збереження водних ресурсів шляхом дотримання екологічних витрат річок. В разі маловоддя права водокористувачів обмежуються або змінюються їхні умови водокористування. Оскільки водогосподарська обстановка в перспективі не буде кращою і ВП «Южно-Українська АЕС» не бажає зменшувати своїх потужностей, станція найбільше зацікавлена у легалізації підняття рівня водосховища, отже і витрати, пов’язані з цим, повинен нести водокористувач.

Гержов Ю.І. Питний водозабір м. Вознесенська Миколаївської області розміщений в р.Південний Буг, тому її екологічний стан турбує очільників міста. На даний час річка заростає, замулюється, сповільнюється швидкість її течії.

ЗАПИТУВАВ: Кубрак І.В. про стадію легалізації Каскадом ГЕС-ГАЕС підняття рівня Олександрівського водосховища до відмітки 16,9 м.

ВІДПОВІДАВ: Фальчиков О.Б. Залишилося зробити державну екологічну експертизу та отримати згоду від Миколаївської облдержадміністрації.

ЗАПИТУВАВ: Кузнєцов В.І. про причини не за акумулювання цьогорічних паводкових вод для сприятливої водогосподарської обстановки в літньо-осінній період у 2012 році.

ВІДПОВІДАВ: Чунарьов О.В. Вода постійно тече з півночі на південь. Вирахувавши із цьогорічного паводкового об’єму річні витрати води в річках, об’єми водокористування в басейні, випаровування із штучних водойм, видно на скільки мізерні запаси вод в басейні на території Хмельницької та Вінницької області. Це свідчить про те, що у попередніх роках сприятлива водогосподарська обстановка на території Миколаївської області існувала лише за рахунок верхньої течії.

Вирішили:

 

1. Рекомендувати Держводагентству України: затвердити та встановити запропоновані режими роботи основних водосховищ басейну річки Південний Буг на вересень 2012 року відповідно до внесених пропозицій.

2. Облводресурсам басейну визначитись з обсягом планових попусків з рибогосподарських та інших водосховищ і найбільших ставків на територіях областей в басейні Південного Бугу у вересні-жовтні. Інформацію надати Басейновому управлінню до 10 вересня 2012 року, а БУВР Південного Бугу направити до 15 вересня 2012 року узагальнену інформацію до Держводагентства України.

3. Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища і держекоінспекціям басейну посилити контроль за станом дотримання орендарями водних об’єктів погоджених органами водного господарства графіків водокористування. В разі недотримання орендарями водойм погоджених графіків, анульовувати видані дозволи на спецводокористування.

4. Хмельницькій облдержадміністрації забезпечити випуск водосховища «Нижні Аноставці» об’ємом 4,9 млн. м3 ДП СГЦР «Поділля» відповідно до узгодженого графіку.

5. Адміністрації Каскаду ГЕС-ГАЕС прискорити ремонт гідроагрегату № 1.

6. Рекомендувати ВП «Южно-Українська АЕС» зробити екологічну експертизу проектної документації по підняттю рівня Олександрівського водосховища до відмітки 16,9 м, після чого подати її на розгляд Міністерства екології та природних ресурсів України.

7. Адміністрації Каскаду ГЕС-ГАЕС підготувати на наступне засідання Міжвідомчої комісії детальну інформацію щодо стану будівництва і перспективи використання Бакшалинського водосховища.

8. БУВР Південного Бугу забезпечити контроль за енергетичними компаніями в частині дотримання режимів роботи водосховищ та виконання рішень засідання Міжвідомчої комісії.

 

 

 

 

Голова Міжвідомчої комісії

по встановленню режимів роботи

водосховищ, водогосподарських систем

басейну річки Південний Буг                                                                   М.Коменчук


 

стану р.Синюха відпрацювати механізм проведення таких попусків щоденно.

Забезпечити цілодобові санітарні витрати води нижче Щедрівської, Сандракської, Сабарівської, Сутиської, Ладижинської, Глибочокської, Гайворонської, Савранської, Первомайської, Олександрівської (р. Південний Буг), Дмитренківської (р.Соб), Новоархангельської, Тернівської, Червонохутірської (р.Синюха), Лисянської, Звенигородської, Лоташівської (р. Гнилий Тікич), Гордашівської (р. Гірський Тікич) та інших малих ГЕС.

В подальшому, при збереженні низької водності, спрацювання рівнів води водосховищ до 0,2 м проводити в оперативному режимі за дорученням Басейнового управління, більше 0,2 м – за рекомендацією Міжвідомчої комісії.

Облводресурсів басейну визначитись з обсягом планових попусків з рибогосподарських та інших водосховищ і найбільших ставків на територіях областей в басейні Південного Бугу у вересні-жовтні. Інформацію надати Басейновому управлінню до 10 вересня 2012 року.

Хмельницькій облдержадміністрації забезпечити випуск водосховища «Нижні Аноставці» об’ємом 4,9 млн. м3 ДП СГЦР «Поділля» відповідно до узгодженого графіку.

Басейновому управлінню водних ресурсів річки Південний Буг забезпечити контроль за енергетичними компаніями в частині дотримання режимів роботи водосховищ та виконання рішень засідання Міжвідомчої комісії.