You are here

Підсумки поливного сезону 2012

Submitted by elena on Срд, 10/03/2012 - 08:58

Сезон поливів – який він був!

Вчасно підготовлені державні міжгосподарські зрошувальні системи до поливного сезону  2012 року дали можливість сільгосптоворовиробникам розпочати поливи у Вознсенському  районі з 3 квітня, Миколаївського району -        з 20 квітня. Масово в області стали  поливати з 1 травня.

Для водогосподарських організацій облводресурсів цьогорічний сезон поливів, в  порівняні із попереднім роком, видався  проблемним і в той же час більш результативним. Проблемним, що  з введенням управлінням каналів Інгулецької ЗС плати за послуги з подачі 1 куб.м. води, кардинально змінилися договірні взаємовідносини Снігурівського УВГ з Жовтневим - укладено двосторонній договір на надання послуг з подачі води по Спаській ЗС та Березнегуватським і Баштанським управліннями - укладено трьохсторонній договір на надання послуг з транспортування води на зрошення по Явкінській  ЗС.         

Таким чином, за рахунок неодноразового збільшення водокористувачам вартості послуг з подачі 1 куб.м. води на зрошення, управління облводресурсів здійснювали покриття дефіциту коштів державного бюджету на оплату за електроенергію. Така  ситуація викликала у водокористувачів невдоволення, мали місце скарги.

Разом з цим,  тривала грунтова та повітряна посуха, при екстремально високій температурі протягом квітня-серпня цього року, вимушувала водокористувачів збільшувати кількість заявок на подачу води для зрошення, що дало можливість одержати більш результативні показники поливів у порівняні з минулим роком.


Для забезпечення безперебійної подачі заявленої води в управліннях водного господарства працювало 30  державних  зрошувальних насосних станцій, із  наявних 97.

        Згідно укладених договорів з 123-ма водокористувачами, на закритій та відкритій мережах було задіяно в роботі 162 точки водовиділу, з них 122  точки забезпечені засобами водообліку. Необхідно ще обладнати 40 точок: на відкритій мережі - 19, на закритій - 21.  

       На закритій мережі працювало 12 ультразвукових приладів прямого обліку води типу: УВР-011А2К АТ «Тахіон» м Харків, 5 од. ІРКА ТОВ НПП «Водомер»  м.  Харків,   3 од.  ВЛУ-003  (виробник – «Ростсельмаш»), 3 од. УЗР-В  ВО «Єкран) м. Самара та 23-ма механічними. По 7 насосним станціям облік води ведеться непрямим методом

         З загальної кількості приладів прямого обліку води  5 ультразвукових приладів та 23 механічних прилади придбано за рахунок водокористувачів.

         На виконання завдань наказу Держводагенства №75 від 20.02.2012 року    придбано за рахунок водокористувача Миколаївського МУВГ 1 ультразвуковий  прилад прямого обліку, при завданні 2. Управлінню необхідно продовжити цю роботу. Березнегуватським управлінням придбано сертифіковану водомірну рейку.

Налагодження водообліку на водогосподарських системах є дуже важливим, особливо, в умовах ведення комерційного водокористування. Головне, що в ньому мають бути зацікавленими як управління водного господарства так і водокористувачі. Адже, вода  хоча і не є товаром, але формально до неї застосовується підхід як до платного ресурсу.

Слід відзначити, що управління працюють, в основному, над обладнанням точок водовиділу засобами вимірювання. Необхідно направляти свою роботу в напрямі забезпечення  такими засобами всіх елементів систем, починаючи з водозабору. 

А враховуючи, вимогу Податкового  Кодексу України 2012 року щодо відповідальності юридичних та фізичних осіб за відсутність водовимірних приладів, при можливості їх встановлення, управлінням необхідно продовжувати роботу з водокористувачами  в цьому напрямі.

З метою ефективного  використання поливної води, а також диспетчерського керування та обслуговування зрошувальної системи в облводресурсів і управліннях водного господарства виконують цю роботу 5 інженерів-гідрометрів, 30 інженерів-гідротехніків, 25 диспетчерів – всього 60 спеціалістів. Крім того, оглядачі гідротехнічних об’єктів – 75 чоловік.

        Контроль за  обліком перекачаної і  поданої води державними насосними станціями, шляхом визначення витратних характеристик насосно-силових агрегатів, здійснювався  мікровертушкою ГМЦМ. Для роботи мікровертушки на напірних трубопроводах управлінь встановлено 52 шарових крани.

У 2012 році спеціалістами облводресурсів виконано 5 заявок на виконання вимірів витрат води в Жовтневому, Снігурівському та Миколаївського управліннях. Протягом поливного сезону на відкритій мережі гідрометричною службою проведено 125 контрольних вимірів води.

Водокористувачами області, з державних та господарських систем, полито сільгоспкультур на загальній площі 21186 га, що майже на рівні попереднього року. З них,  дощуванням полито – 12777 га,  системами крапельного зрошення – 7026 га, поверхневим способом – 1383 га. Виконано 143352 гектарополивів, при цьому кратність поливів склала 6,8 разів.

Згідно укладених договорів та наданих заявок, станом на 12 вересня, водокористувачам реалізовано 26,6 млн.м3 води для зрошення,  за 2011 рік всього було реалізовано  16,9 млн.м3.  Від реалізації води управліннями  зароблено           6,6 млн.грн.  Ці кошти тепер можна направити на вирішення проблем з ремонту об’єктів міжгосподарських систем, з охорони праці, водообліку, енергозбереження, придбання техніки та механізмів і таке інше.

Поливний сезон 2012 року завершується. Не зважаючи на його складнощі отримано певні результати, які є кращими  ніж у попередньому році, але також існують питання  над якими необхідно працювати та удосконалювати їх. В  той час, приємно усвідомлювати незамінну роль служби водокористування в комплексі роботи експлуатаційної служби, починаючи з підготовчого періоду і закінчуючи виконанням останньої заявки на подачу води та отриманням водокористувачами щедрих урожаїв.

Незабаром розпочнеться підготовка до поливного сезону 2013 року. Хай наступний сезон поливів буде менш проблематичним і більш результативним.                                                         

                                                           Начальник відділу водокористування

                                                           Облводресурсів      Бартусенко Г.І.