You are here

Природне джерело «Ключик»

Submitted by elena on Срд, 07/15/2020 - 10:56

Працівниками   Кам’янської   експлуатаційної   дільниці  Миколаївського міжрайонного управління  водного господарства систематично  підтримується  санітарний  порядок та проводиться розчистка від замулення  природного джерела «Ключик», що в с. Кам’янка Очаківського р-ну. Джерело — природний, самочинний сконцентрований вихід на земну поверхню підземних вод. Виникає під впливом земного тяжіння або гідростатичного тиску. Джерела утворюються на дні ярів, балок, на схилах горбів, крутих берегів річок. Розрізняють джерела постійні, сезонні, тимчасові, періодичні (наприклад гейзери), прісні, мінералізовані, солоні, гарячі (термальні води) і холодні. Часто джерело — центр, з якого рідина витікає по радіусах безперервно й однаково у всіх напрямах. Сифонні джерела — джерела підземних вод, які діють періодично після наповнення карстової порожнини і сифонного каналу, що з'єднує порожнину з поверхнею Землі. Деякі джерела є водночас витоками річок. В Україні з джерел починаються такі річки: Дністер, Бистриця Солотвинська, Збруч та інші. Кожен хоча б раз в житті пив воду з джерела.

За старих часів існувало повір'я, що, напившись джерельної води людина здатна почерпнути силу самої землі. Не варто забувати, що джерела мають величезне значення для підтримання водного балансу інших поверхневих джерел. Деякі з джерел представляють собою унікальну природну цінність, крім того це об'єкти пильної уваги вчених, багато з них мають значення як пам'ятки природи. До того при виникненні надзвичайної ситуації, джерела часто єдине джерело питної води. Вода з джерела може бути не тільки прісною, але і мінералізованою. Джерельна вода доходить до нас у своїй первозданній природній формі, вона жива. Джерельна вода надходить на поверхню під тиском природних сил. Користь джерельної води. Чому воду з джерела пити корисно? Джерельна вода не хлорується, не озонується, в неї не додають різні присадки і добавки. Природна фільтрація шарами грунту дозволяє їй повністю зберегти свої природні властивості. Джерельна вода насичена киснем. Джерельну воду не треба піддавати кип'ятінню, вона "жива". Мінуси води з джерела: джерельну воду не слід зберігати більше тижня, вона втрачає свої органолептичні властивості; часто з-під землі б'є лише слабка цівка; розташування джерел у ярах або низинах.